Marko Grönroos

Velat painavat – aika ostaa ulkomaisia ökyautoja

Harvoin näkee Suomen talouden kannalta yhtä karmeaa yhtälöä kuin mitä perussuomalaisten talouspoliittinen ohjelma tuottaisi, varsinkin yhdessä Kokoomuksen ainaisesti ajamien veronalennusten kanssa.

Autoverojen poistamista voitaneen sanoa perussuomalaisten populistisimmaksi talouspoliittiseksi väläytykseksi. Tokihan nyt kaikki perusduunarit uuden auton haluaisivat, ja melkein kaikki muutkin. Erityisesti kuitenkin kiittäisivät rikkaat, joiden ökyautojen verot siis tippuisivat eniten.

Nyt kun valtion taloudessa on kuutisen miljardin euron vaje, joka pitäisi kuroa kiinni joko säästöillä tai veroilla, olisi perussuomalaisten mielestä siis oikea hetki kasvattaa vajetta autoveron tuomalla vajaalla miljardilla eurolla. Pitäisi vaan säästää yhteiskunnan palveluissa vähän enemmän, helppoa.

Veronalennuksia ajaa toki tapansa mukaan myös talousliberaali Kokoomus, joskin pääasiassa koskien työn ja varallisuuden verotusta. Oikeistolaisessa talousteoriassa on tavallaan hyvältä kuulostava hypoteesinsa – kun maksetaan veroja vähemmän, käteen jäävä raha voitaisiin käyttää kotimaiseen kulutukseen, mikä loisi työpaikkoja, tai kotimaiseen liiketoimintaan kohdistuviin sijoituksiin, mikä sekin loisi työpaikkoja. Hienoa.

Mutta kun Suomessa ei ole autoteollisuutta.

Perussuomalaisten väläytyksellä saataisiin autokauppa ja tuonti kasvuun, ja toki näppärästi tuettua eurooppalaista, amerikkalaista ja aasialaista autoteollisuutta. Tämä epäilemättä buustaisi globaalia taloutta.

Mutta ei siis suomalaista – hyvä keino vetää matto talousliberaalin teoretiikan alta.

Ne veronalennuksista taskuun jäävät sijoituseurotkin kannattaisi näin globalisaation aikana mieluummin kohdistaa ulkomaiseen autoteollisuuteen. Kyllä tämä kehitys varmaan joillekuille Suomessa sopisi.

Asiaa ei olla taidettu ajatella perussuomalaisten piirissä vaaleja pidemmälle. Tai ehkä onkin – ei tälläisiä lupauksia kuitenkaan voisi pitää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

EU:ssa on vireillä autojen rekisteröintiuudistus, joka mahdollistaisi ajoneuvon rekisteröimisen missä tahansa EU-maassa. Uudistus tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi suomalaiset voisivat käyttää halvemman autoveron maassa rekisteröityä autoa myös kotimaassaan. 
Sitten menee kaikki mahikset autojen rosvo verotukseen, olis edes jotain hyötyä tuosta EUsta tavalliselle ihmiselle.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Epäilemättä suurilla autonvalmistajamailla on intressi tuollaiseen käytäntömuutokseen.

Jouni Nordman

Ei vai suurilla autonvalmistaja mailla, vaan paljon yks sillä josta vasemmisto on halunnut verojen harmonisoinnilla. Jossa lähtö laukaus voisi olla kulutustavaroiden vero samanlaisuus EU alueella.

Eli loppupeleissä valtioiden pitää hallinto koulunsa tehokkaamin näissä yhdenmukaistuksissa, sillä poliittisesti on mahdoton kevyemmän verotuksen maita saada tukemaan kiristää veroja. Eli loppupeleissä EU tule liberaali politiikan suuntaan menemään, jossa vapaudet alueella tulevat pakottavaan verojen alentamiseen, jolloin myös valtioissa joudutaan käymään keskustelua miten asioita on järkevä toteuttaa, sillä verovaroja kertyy pääsääntöisesti ALV verosta.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #11

Näin, jos ei erota EUsta niin tämä tulee toteutumaan. Lähes kaikki verot ja sosiaali systeemit harmonisoidaan eli ajetaan alas. Kumma että liperaali näistä naukuu? Rahat herroille ja mummot kerjuulle se on eu tulevaisuus ja se pitäs kaikkien tunnustaa

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Marko on täysin oikeassa. Kommentoin tällä viikolla jo aikaisemmin erään Perussuomalaisten ehdokkaan blogissa, että vaatimus autoveron poistamisesta on paksuinta populimismia mitä näissä vaaleissa käytetään.

Autoveron poistaminen tai laskeminen hyödyttäisi eniten kalliilla ökyautoilla ajavia ja samat verot pitäisi kerätä sitten jossain muussa verossa, kuten ALV:n muodossa.

Mutta kaikkihan haluaisivat ajaa paremmalla ja uudemmalla autolla ja olisihan se niin kivaa jos autot olisivat halvempia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

EU-alueella ainoastaan Kreikassa ajetaan vanhemmilla autoilla kuin Suomessa, vaikka me suomalaiset olemme tukeneet kreikkalaisia melkoisen avokätisesti. Mahdollisesti osa tukirahoistamme onkin mennyt kulkuvälineinä käytettävien aasien hyvinvoinnin takaamiseksi.

Ilmeisesti Kreikassa on vielä korkemmat autoverot kuin meillä. Tulisiko perussuomalaisten vaatimukset kyseisen veron laskemiseksi kohdistaakin Kreikan valtiolle ?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kannattaisi muistaa kommenteissa myös se, ettei melkoisella osalla suomalaisia olisi varaa ostaa uutta autoa, vaikka ne olisivatkin verottomia. Kateuteen ei siis liene syytä.

Autoveron lasku laskisi myös käytettyjen autojen hintoja, joten köyhemmätkin saisivat mahdollisuuden vaihtaa liki museoikäiset autonsa modernimpaan.

Autoveron tuotto on ollut pidemmän aikaa laskeva ja jokainen kiristys vain heikentää autokaupan toimintaedellytyksiä.

Seuraavat suurirtisanomiset tapahtuvatkin autokaupan ja autokorjaamoalan piirissä, ellei tilanne muutu oleellisesti.

Olemme kohta tilanteessa, jossa ajamme Euroopan keskimääräisesti huonoimmilla autoilla Euroopan todennäköisesti huonoimmilla teillä.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Missä tahansa veron poistossa hyötyy eniten ne jotka sitä vero eniten maksaa. Tuliko tämä jollekin nyt yllätyksenä? Onhan se ihan suomalaiselle ihan luonteenomaista, että ensimmäisenä kadehditaan mitä joku muu voi saada, kuin mietittäisiin miten itse voisi hyötyä. Suomen autoveron periminen tulee joka tapauksessa tiensä päähän, kun rekisteröintiuudistus EU:ssa toteutetaan.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ei kun kyse on siitä, että autoveron alennus suomistoliitossa aiheuttaa käytännössä aina sen,
että ehkä uusia autoja myydään 2 000 enemmän, mutta vastaavasti 2 000 000 autoilijaa joutuu maksamaan entistä korkeampia omistusveroja.

Jos persut hokisivat monikossa autoverojen alennusta, henkilökohtainen kantani olisi ehkä erilainen, autoilua verotetaan mielestäni aika runsaasti,
nyt olen kaikkien autoverouudistushölinöiden suhteen melko nuiva koska se on selviö että valtio huolehtii omistaan ja siitä, että huomenna kaikki maksaa kuluttajalle taas hieman enemmän ja se ei todellakaan paranna suomen kilpailukykyä,
sekään että uusia autoja laahataan maahan enemmän vaikkei nykyiseenkään tahtiin Suomella ole varaa.

Toimituksen poiminnat