Marko Grönroos

Vääristelläänkö raiskausuutisia tahallaan?

Iltalehti uutisoi perjantaina otsikolla: "13-vuotiaan vartalo "hyvin kehittynyt" - raiskaajalle vapauttava tuomio." Epäilty mies vapautettiin, koska tyttö näytti ikäistään vanhemmalta.

Aika järkyttävää. Kuinka näin voi käydä? Mihin on kadonnut oikeudenmukaisuus? Nappia otsaanhan tuollaisesta pitäisi tulla!

Uutisartikkelissa jää tarkkasilmäistä lukijaa askarruttamaan pari juttua. Ensinnäkin, eikö miestä tuomittu edes raiskauksesta, jos ei lapsen raiskauksesta? Aika outoa. Eihän vain alaikäisen raiskaus ole raiskaus. Toisekseen, missään kohtaa ei mainita vastarinnasta tai väkivallasta. Tämäkin on hieman outoa.

Alkuperäinen Aftonbladetin artikkeli ei ole paljoa selvempi. Sen mukaan miestä syytettiin kyllä kahdesta rikoksesta: sekä lapsen raiskauksesta että raiskauksesta. Artikkeli ei kuitenkaan täsmennä, tuomittiinko vai vapautettiinko mies tavanomaisesta raiskaussyytteestä. Vaikka Aftonbladetin artikkelissa haastatellaan asianajajaa, ei mistään kohdasta kuitenkaan ilmene, että tekoon olisi liittynyt minkäänlaista pakottamista eli varsinaista raiskausta. Muitakaan lähteitä ei oikein löydy.

Jos syytetty vapautettiin varsinaisesta raiskauksesta, olisi kyse Suomen lain termein lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, ei raiskauksesta eli seksiin pakottamisesta. Ei ole kovin tavatonta, että englanninkielinen termi "statutory rape" eli seksuaalinen hyväksikäyttö käännetään raiskaukseksi. Sikäli kun Ruotsin lainsäädäntö eroaa suomalaisesta käsitteistöstä, on ehkä myös termi våldakt saatettu suomentaa harhaanjohtavasti. Ehkä tarkoituksella?

Raiskausta ei siis olisi tapahtunutkaan.

Vai saiko syytetty sittenkin tuomion tavanomaisesta raiskauksesta, vaikka ei lapsen raiskauksesta? Siinä tapauksessa artikkeleista olisi jätetty oleellinen tieto pois, että tuomittiin kyllä raiskauksesta, mutta toinen rikosnimike ei mennyt läpi. Eli syytettyä ei siis olisi vapautettu, kuten väitettiin.

Miksi "kehittyneeltä näyttämisen" sitten pitäisi vaikuttaa? Aivan sairas ajatus? Esimerkiksi Ruukinmatruuna tulkitsi: "Eli että siis alaikäistä saa käyttää seksuaalisesti hyväksi, jos hänellä on kaunis vartalo???"

No ei, kyse ei ole vartalon kauneudesta vaan iän arvioinnista. Tässä voidaan vaikka miettiä, voisiko seksin harjoittaminen 60-vuotiaalta näyttävän naisen kanssa olla yhtä lailla rangaistavaa alaikäisen hyväksikäyttönä, vaikka sattumalta olisi kyse progeriaa sairastavasta noin 15-vuotiaasta (ks. kuvaava esimerkki täältä). Siis jos sairaudesta ei olisi mitään aavistusta.

Ruotsissakin epäilemättä on oikeusperiaatteena, että tekijän tulee tehdä teko tahallisesti, jotta voisi olla siitä täydessä rikosoikeudellisessa vastuussa. Erotetaanhan Suomessakin tahallinen tappo huolimattomuudesta aiheutuneesta kuolemantuottamuksesta. Mikäli hyväksikäyttö olisi johtunut huolimattomasta arviosta uhrin iästä, voidaan puhua tuottamuksellisuudesta, joka sekin voi olla rangaistavaa. Tuottamuksellisuudestakaan ei ole kuitenkaan kyse, jos uhri on uskottavan huolellisestikin arvioiden ollut täysi-ikäisen näköinen ja myös käyttäytynyt uskottavan aikuismaisesti. Henkilöllisyystodistuksen kysymistä ei edellytetä seksin harjoittamiseen vielä edes Ruotsissa.

Vai oikeastiko, pitääkö 60-vuotiailtakin näyttäviltä naisilta kysyä paperit ennen seksiä? Edes kaupassa tupakkaa myytäessä ei vaadita sellaista varovaisuutta - alle 30-vuotiaalta näyttäminen riittää.

Raiskaus-termi synnyttää myös rajuja mielikuvia - kuitenkaan tässä ei välttämättä olisi tapahtunut penetraatiota. Kuivaraiskauskin toki riittää sekä raiskaus- että hyväksikäyttötuomioon, vaikka onkin ehkä lieventävä yksityiskohta. Lehdistöltä sellaisten mainitseminen toki vie terän uutisesta.

Yhtä kaikki, niin Iltalehden kuin Aftonbladetinkaan tekstistä ei käy selville, miten kävi tavanomaiselle raiskaussyytteelle.

Kuitenkin Iltalehti kutsuu syytteistä vapautettua miestä otsikossaan raiskaajaksi. Onko journalistin ohjeen tai peräti edes lain mukaista kutsua syytteestä vapautettua raiskaajaksi?

Vaikka saahan siitä kiihottavamman otsikon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hieman asian vierestä, mutta yleisemmin ulkomaanuutisten suomentamisesta:

"Involuntary manslaughter" suomennetaan käytännössä aina tapoksi ja "statutory rape" raiskaukseksi. Väärin molemmat. Kyse on kuolemantuottamuksesta ja alaikäiseen sekaantumisesta.

Vähän aikaa sitten kerrottiin tiedeuutisissa siitä, että on löydetty todisteita noin 400 000 vuotta tähän asti varmistettuja varhaisemmista Homo-suvun jäsenistä. Eikös moni suomalaisväline keksinyt, että löytö oli Homo sapiensin edeltäjä Homo genus. Voi herran pieksut, hermo menee. Genus on se suku, tässä tapauksessa Homo.

Eipä silti, kyllä rikosuutisia varmaan toisinaan kärjistetään ja virtaviivaistetaan ihan tahallaan.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Pelolla myydään roskalehtiä? Kuka olisi enää nykypäivänä uskonut moista...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mihinköhän tämä hävisi pääsivulta, ei näy enää listassa. Outoa. Poistettiinkohan se progeriaan liittyneen ulkopuolisen kuvituskuvan vuoksi? Jos näin oli, poistamisista olisi niinkuin kiva informoida kirjoittajaa ja antaa mahdollisuus korjata virhe.

Jostain syystä myös henkilökuvani katosi kokonaan, vaikka se profiilin asetuksissa onkin. Joiltakuilta muiltakin näyttäisi puuttuvan henkilökuva joistain näytöistä. Olisikohan tässä nyt jokin tekninen vika, että profiilikuvat ovat jotenkin rikki ja kirjoituksia ei näytetä pääsivulla jos blogistilla ei ole profiilikuvaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itselläni oli sama ongelma taannoin. Kansallissosialistikommentaattori Kristiina Kalliojärvi rehenteli sillä, että oli järjestänyt asian. Tsemppiä.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Voiko olla, että Ruotsin lainsääsäntö on Suomeen verrattuna alikehittynyt?Suomessa tuntuu lait olevan tuomitsemisperusteiden ja termien osalta kohdallaan tässä asiassa, vaikka tuomioiden vahvuudesta toisinaan kiistellään.

Mutta sekin on niin, että lehdistö tuntuu suosivan puolitotuuksia ja epäselviä ilmauksia sen takia, että niillä saadaan kohua ja lehdenmyyntiä.

Jari Leino

Luin oikeuden pöytäkirjan. Mielestäni tämä irakilaismies olisi Suomen lain mukaan voitu tuomita sekä raiskauksesta, alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja vapaudenriistosta.

En ymmärrä, miksi ruotsalaistuomioistuin päätti vapauttaa irakilaismiehen syytteestä.

Ja kyllä, olen sitä mieltä, että raiskausuutisia vääristellään tahallaan. Tosin tässä uutisessa tahallinen vääristely ei liittynyt kuvailemaasi käännösvirheeseen. Tahallinen vääristely oli jossain ihan muualla.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Marko. Pidin. Tuota on elämä, jos olemme evankelioimattomia, tai oppi ei ole mennyt sydämeen, pysyväksi toiminnaksi.

Jeesuksn Kristuksen Henki, ei ole saanut vallata koko ihmisen sydäntä. Kun jo himoiten katsominen naista, pitäisi meidät pysäyttää, siihensuuntautuvalta toiminnalta.

Toimintanamme senjälkeen; Luojaltamme anteeksi pyytäminen, huorintekosynnistämme. Kiitos. Siunaten Lasse.

Toimituksen poiminnat