Marko Grönroos

Viekää lapset sisälle - ulkona on pieneliöitä!

Eräs kehittyneiden maiden kummallisuuksia on allergioiden, astman ja muiden immuunijärjestelmän sairauksien riistäytyminen epidemiaksi. WHO:n raportin mukaan pelkästään astma on 3-5-kertaistunut länsimaissa viimeisten 30 vuoden aikana, Suomessa sitä sairastaa eri kriteerien mukaan 6-10% väestöstä. Maailmanlaajuisesti sairastuneita on 300 miljoonaa ja vuosittain oireisiin kuolee 250 000 ihmistä. Siihen päälle ne lukuisat muut tautiryhmät.

Allergiat ovat immuunijärjestelmän yliherkkyyttä ympäristön harmittomia partikkeleita kohtaan. Immuunijärjestelmä on evoluution myötä rakentunut torjumaan bakteerien, virusten ja muiden loiseliöiden uhkaa. Allergioiden kohdalla se syystä tai toisesta reagoi myös harmittomaan siitepölyyn, eläinproteiineihin ja muuhun sellaiseen. Autoimmuunisairauksien kohdalla immuunijärjestelmä alkaa toimia jopa kehoa itseään vastaan.

Hygieniahypoteesin mukaan nämä ongelmat aiheutuisivat mikrobien ja muiden loiseläinten puuttumisesta ympäristöstämme liiallisen hygieenisuuden vuoksi. Immuunijärjestelmän tarkkaa ongelmia aiheuttavaa toimintamekanismia ei vielä tunneta, mutta se on alkanut hahmottua. Perimmäisenä ongelmana näyttäisi olevan, että tämän päivän keinotekoinen ympäristömme on kovin erilainen kuin se, missä elimme tuhansia tai miljoonia vuosia sitten, kun nämä puolustusmekanismit rakentuivat evoluution myötä. Valitettavasti on ehkä käynyt niin, että kun vihollinen on puuttunut, sellainen on täytynyt keksiä.

Myös diabeteksen, syövän, masennuksen ja autoimmuunitautien kuten MS-taudin yleistymisen on arveltu liittyvän samaan ongelmaan ainakin osittain.

On esimerkiksi huomattu, että erityisesti maatiloilla elävillä lapsilla on vähemmän astmaa ja atooppisia sairauksia. Joillain loiseläimillä, kuten inhottavilla hakamadoilla, tehtyjen hoitojen on huomattu auttavan allergioihin, MS-tautiin ja muihin näihin ongelmiin. Kehitysmaissa, joissa eletään lähempänä ihmisen evoluutioympäristöä, inhottavat hakamadot ovat yksi vaarallisimmista tappajista. Erityisesti erilaisten inhottavien loismatojen puuttumisen nyky-ympäristöstämme onkin arveltu liittyvän ongelmaan.

(Evoluutiopsykologian mukaan ne ovat inhottavia, koska inho on "behavioraalisen immuunijärjestelmämme" muodostama ensimmäinen puolustusvyöhyke.)

Mahdollisuuteen ollaan heräämässä myös Suomessa. Ilkka Hanski ehdotti sunnuntaina (TS), että kaupungin puutarhojen annettaisiin rehevöityä. Tutkimuksessaan (2012) hän huomasi, että kaupungeissa elävien lasten ympäristön alhaisempi biodiversiteetti oli yhteydessä allergioihin. Allergisten lasten iholla oli alhaisempi määrä erilaisia mikrobeja.

Meillä on totuttu suojaamaan lapset kaikelta pahalta, erityisesti taudeilta. Pääsääntöisesti näin onkin hyvä - immuunijärjestelmä on olemassa, koska maailma on oikeasti paha paikka. Edelleenkin, jossain päin, täälläkin joskus. Silti voidaan kysyä, ollaanko jo menty liian pitkälle.

Ajatellaan vaikkapa leikkikenttien turvaintoa. Näin mainostetaan turvahiekkaa (jonka turvallista pehmeyttä en kritisoi):

«Hiekkalaatikoiden leikkihiekat on  turvallisuus- ja hygieniasyistä syytä vaihtaa vähintään joka toinen vuosi. Tutkimusten mukaan 85 % hiekkalaatikoista sisältää pilaantunutta ja pieneliöitä sisältävää ainesta, joka voi aiheuttaa turvallisuusriskejä lapsille.»

Muutama päivä sitten nousi kohua leikkipaikkojen sulkemisesta (Yle), koska lisääntyneet turvamääräykset tekevät ylläpidosta liian kallista. Ruusupensaitakaan ei saa enää olla.

Pieneliöitä ei turva-ajattelun mukaan saisi olla lainkaan. Lapset sisälle, pesuun, antibakteerista saippuaa, käsihygienia, vaatteet täytyy pestä joka päivä, mielellään kahdesti. Bakteerit pois iholta, vaikka alkoholihuuhteilla, jos muu ei auta. Jos pääsevät elimistöön sisälle, heti antibiootteja, muu ei auta.

Voisiko ajatella, että palattaisiin lasten elinoloissa sopivissa määrin paleoympäristöön? Sitä varten pitäisi tehdä kaikenlaista inhottavaa. Heitetään lapset kuralätäkköön leikkimään matojen kanssa tai lääviin pyöriskelemään liassa sikojen kanssa. Ehkä katuojissa nukkuvista lapsista tulee aikuisina vielä terveitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eivät ne ole turvassa sisälläkään. Uusimpien hälyttävien tutkimusten mukaan jotkut ruoat saattavat sisältää geenejä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Varoituksesi on pahasti myöhässä. Ne geenit ovat päässeet pesiytymään jo ihmiseenkin. Ja kaiken pahan lisäksi molempien vanhempien geenit tarttuvat sikiöönkin jo hedelmöittyksen yhteydessä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kokit alkavat pian repiä hiuksia päästään, ruoka-allergioiden kirjon vuoksi. Vähänkin isompaa ryhmää kun luotsaa, niin kellä on mikäkin rajoite ruoan suhteen. Onneksi vanhempani pakottivat syömään kaikkea ja jos joku juttu jää nykyisin syömättä, niin se johtuu ihan jostain muusta kuin allergiasta. Punaviini poikkeuksena tosin on pannassa, koska se tuo migreenin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No itse olen sairastunut kaikesta "siedätyksestä" huolimatta.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Bakteeripelkoon liittyy läheisesti rikkakasvien pelko, mikä taas on johtanut myrkkyjen kuten glyfosaatti yhä laajenevaan käyttöön, mikä taas liittyy vahvasti eräiden gm-toimijoiden kuten Monsanto maailmanvalloitukseen, mikä taas liittyy niihin geeneihin, jotka Jari-Pekka yllä mainitsi. Pitäisikö perustaa kansanliike, ei myrkyille ja turhille lääkkeille, kyllä eliöille?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä olen ainut täysin terve koko meidän katraasta. Ei mitään allergioita tms. Siskoilla on sitten enemmän.

Omilla kakaroilla ei myöskään ole mitään allergioita.

Vaikea siis sanoa mistä se johtuu. Minä en ainakaan juo ollenkaan maitoa.

Kun lueskelin viljattomasta ruokavaliosta, siellä oli joillakin aika vahvasti se kanta, että kaikki kehittyneen maailman viat johtuvat oikeastaan maidosta ja viljasta.

Se kieltämättä haiskahtaa maissinviljelijöiden lobbaukselta, mikä ei yllätä - maitoahan on markkinoitu jonkinlaisena luuston vahvistajana, mutta ne kolkat maailmassa, jossa sitä eniten kitataan kärsivät eniten myös heikosta luustosta.

Ihmisen luumassa on tippunut 40 % 10 000 vuodessa. Suurin piirtein sen aikaa ihminen on viljellyt ja pönöttänyt yhdessä pisteessä. Nykyään vain huippu-urheilijoilta tavataan vastaavia luutiheyksiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisiko palaaminen tupakan polttoon sisätiloissa ilman rajoituksia yksi avain ratkaista tämä ongelma? Astmahan on näiden tilastojen valossa lisääntynyt käsi kädessä tupakan polton rajoitusten myötä.

Toimituksen poiminnat